Udruga “Tjedan kulture, zabave i športa” Sveti Križ Začretje

1967. godine u Osnovnoj školi u okviru KUD-a radi šest sekcija, a od glazbenih djeluju: pjevački zbor, harmonikaški sastav i ritmička grupa. Pri školi uspješno radi i niža glazbena škola. Glazbeno obrazovana i raspjevana mladost, podržana svojim učiteljima, organizira natjecanje pjevača amatera s područja Mjesne zajednice Začretje pod popularnim nazivom “Mikrofon je vaš”.

Organizatori, voditelji, režiseri, orkestar i stručni žiri sve je to bilo iz Začretja….Posebno je veliki interes za ovu manifestaciju pokazao Turistički savez naše Općine (tada Zabok) koji je iste godine počeo s organizacijom «Sajma vina» i Igrajte nam muzikaši» u Bedekovčini. Već slijedeće godine priredba mijenja svoj naziv i dobiva ime ”Prvi glas Začretja”.

Uz natjecanje pjevača organizira se i niz popratnih priredbi: razne izložbe, noćni turniri u malom nogometu, vrtne zabave, nastupi eminentnih estradnih umjetnika: slikara, kipara, pjevača. U okviru športskih programa nezaboravan doživljaj tjedna je nastup zagrebačkog «Dinama». Trodnevna priredba postupno prerasta u manifestaciju od tjedan dana. Izbor pjevača proširio se na čitavo kajkavsko područje tako da uz pjevače iz Hrvatskog zagorja nastupaju i pjevači iz Međimurja i Prigorja. Naziv se mijenja u «Prvi glas Zagorja».

1977.godine manifestacija dobiva naziv «Tjedan kulture, zabave i sporta». Dužnost predsjednika obavlja g. Slavko Sinković, a predsjednik Organizacionog odbora je g. Rudolf Ivančić. Razvija se vrlo dobra suradnja s «Tjednom kajkavske kulture» iz Krapine. Pobjednik ovog amaterskog festivala stječe pravo nastupa na već afirmiranom festivalu pjevača u Krapini. Komisija za prikupljanje financijskih sredstava brinula se za sponzore i pokrovitelje.

U to vrijeme najčešće je pokrovitelj «Tjedna» bila Poljoprivredna zadruga Začretje. Počinje tješnja suradnja s orkestrom Crnek – Lisak. Veliki doprinos u informiranju ostvaren je suradnjom s Večernjim listom, Vjesnikom, tjednicima «Vikend» i «Sprint» kao i radiopostajama Zabok, Krapina, Stubica, Zlatar, drugim programom radio Zagreba i TV Zagreb. slika3 Dvadesetak članova Organizacionog odbora uz pomoć mnogih građana, gospodarskih i društvenih organizacija mjesta i regije, uspijevaju svake godine osigurati vrlo bogat program koji će zbog svoje raznolikosti zadovoljiti svačiji ukus. Dugi niz godina festival pjevača se održavao u dvorani dvorca. U devedesetim godinama prošlog stoljeća festival se održava u predvorju Osnovne škole, a zatim u školskoj dvorani za tjelesno-zdravstvenu kulturu. U predvorju Osnovne škole organiziraju se svake godine privlačne i kvalitetne izložbe.

U devedesetim godinama «Tjedan» postaje bogatiji priredbama. Izrađene su pozornice u školi i vrlo atraktivna vanjska pozornica (1998.g.) koja je plijenila svojim izgledom.

Na lokaciji NK «Jedinstvo», uz novo asfaltno igralište s noćnom rasvjetom odvija se niz zanimljivih priredbi tako da uz programe na Trgu hrvatske kraljice Jelene i u Osnovnoj školi dobivamo još jedno mjesto koje privlači brojne posjetioce. Tijekom 35 godina ( 1991. za vrijeme rata nije održan «Tjedan») na festivalskoj pozornici je nastupilo blizu šest stotina pjevača, a kroz audicije je sigurno bilo obuhvaćeno preko tisuću kandidata. Mnogi pjevači koji su prošli našom pozornicom afirmirali su se na području pjevanja. Vrlo uspješni natjecatelji koji se uspješno bave glazbom su svakako: Marija Jambrošić, Tanja Mršić, Mladen Hitrec, Jelena Balent, Žaklina Hajdarović, Irena Kušec, Valentina Vidović, Mirjana Pospiš, Renata Kos, Lea Lovrenčić, Sven Lovrenčić, Monika Bernik, Anita Španec, Jana Nikita Kern, Iva Ranogajec i mnogi drugi. Među najistaknutijim su svakako Barbara Otman i Tomislav Mužek.
Natjecanje pjevača bilo je uvijek vrlo napeto. Tko će osvojiti nagrade stručnog žirija? Tko će najbolje interpretirati kajkavsku popevku i dobiti «vizu» za Krapinu? Tko će svojim nastupom osvojiti publiku ?

Ove godine 1. nagradu publike osvojio je poznati zabočki ulični svirač i saksofonist Ivan Papišta. Stručnom pak se žiriju najviše sviđao glas Petre Pernar (1. nagrada) i Marije Jurina (2. nagrada) obje iz Jastrebarskog, i Martine Pavlinić (3. nagrada) iz Tuhlja. Za najbolje izvedenu zabavnu skladbu nagradu je osvojila Russela Makušić iz Varaždina i osigurala nastup na Brodfestu, a Petra Pernar je osigurala nastup na Krapinskim svečanostima za najbolje izvedenu kajkavsku popevku.

Izložbe su također vrlo važan segment Tjedna kulture, zabave i športa. Ranije su se održavale u prostorima dvorca Sv. Križa Začretje a zadnjih desetak godina u predvorju Osnovne škole. Izlagao je zaista velik broj umjetnika, likovnih i keramičkih stvaralaca, kipara, karikaturista. Neke od izložbi su baš u Sv. Križu Začretju imale premijeru, a zatim su obišle ostale gradove Hrvatske.

Od domaćih autora tu su bili : Izidor Popijač-Žiga Bednjanski, Zorislav Drempetić-Hrčić, Ivica Lovrenčić (nekoliko puta), vrsni karikaturist Rudi Stipković i niz drugih. Ove godine je izlagao poznati hrvatski umjetnik Edo Murtić. Predstavio nam je 24 djela u tehnici gvaša.

Mladen Rajačić, predsjednik Udruge ’03.