NK “Vatrogasac” Brezova

Osnivačka Skupština NK “Vatrogasac” Brezovo održana je 21. lipnja 1975. godine u prostorima DVD Brezovo.Inicijativu za osnivanje kluba dali su mještani Mjesne zajednice Mirkovec-Brezovo: Franjo Merkaš, Tomo Merkaš, Mirko Krznar, Antun Junković, Branko Kovač, Milan Martinić, Antun Merkaš i Ivan Merkaš. Osnivačka Skupština izabrala je Upravni odbor od 13 članova. (prilog slika)Upravni je odbor na sjednici 29. lipnja 1975. godine izabrao predsjednika Kluba Franju Merkaša, tajnika Tomu Merkaša, blagajnika Branka Kovača, trenere Antuna Merkaša i Mirka Krznara.Poticaj za osnivanje nogometnog kluba bio je veliki broj talentiranih nogometaša koji su se dokazali na malonogometnim turnirima s mnogo osvojenih prvih mjesta. Da bi se održali na okupu kao nogometaši, a ujedno i članovi DVD Brezova osnovan je NK “Vatrogasac” Brezovo. Svu potrebnu opremu za sportaše nabavila je Mjesna zajednica Mirkovec-Brezovo. Aktivno djelovanje kluba započelo je takmičenjem 1975./76. jesen-proljeće s 18 aktivnih igrača u drugoj ligi Zagorja.

Prvu godinu natjecanja odigrali smo na unajmljenom igralištu “Rudara” iz Dubrave Zabočke. Budući da je NK “Vatrogasac” osvojio prvo mjesto u II. lizi Zagorja po odobrenju Upravnog odbora NK “Mladost” Zabok sezonu jesen-proljeće 1976./77. odigrali smo na igralištu “Mladosti” u Zaboku.

Prema zaključku Upravnog odbora od 30. lipnja 1976. godine počelo se s otkupom zemljišta za izgradnju igrališta i svlačionica. Novac za otkup zemlje dali su:

Mjesna zajednica Mirkovec Brezovo,
SIZ za sport i fizičku kulturu Općine Zabok
Mještani otkupom zemlje od 1 čhv do 10 čhv.

S izgradnjom igrališta započelo se 17. srpnja 1976. godine. Strojnu obradu napravio je “Graditelj” iz Krapine, a sav ručni rad i ogradu napravili su mještani i igrači na čelu sa Upravnim odborom. Svlačionice su izgradili zaposlenici zidarskog obrtnika Tome Merkaša uz dragovoljni rad ostalih zanatskih majstora iz Mjesne zajednice Mirkovec-Brezovo. Otvorenje igrališta za jesenski dio prvenstva u I. lizi Hrvatskog zagorja dogovoreno je na sjednici Upravnog odbora NK “Vatrogasac “ 8. kolovoza 1978. godine. Igralište je predano na korištenje Nogometnom klubu “Vatrogasac” na svečanoj proslavi, kad je odigrana prijateljska utakmica između klubova i to “LUV” iz Graza (Austrija) i “Loto” iz Zagreba. Prilikom otvorenja igrališta također je odigrana prijateljska utakmica između klubova: “Zagrebački plavi” i NK “Vatrogasac” Brezovo. Godine 1979. NK Vatrogasac osvaja I. mjesto u Zagorskoj ligi i dalje se natječe u Zoni Varaždin-Čakovec-Krapina.Poslije reorganizacije Varaždinske zone kao prvoplasirana momčad u Zoni s područja Hrvatskog zagorja prelazi u Zagrebačku regiju u kojoj postiže svoj najviši domet osvajanjem I. mjesta u jesenskom dijelu prvenstva pobjedom nad NK “Samobor” i NK “Končar” iz Zagreba. Na kraju natjecanja osvaja četvrto mjesto. Reorganizacijom natjecanja nogometni klub “Vatrogasac” vraća se u Prvu zagorsku ligu u kojoj i sada igra.

Značajniji susreti koje je odigrao NK “Vatrogasac” su utakmice: NK “Vatrogasac” – NK “Željezničar” Sarajevo (I. ekipa) rezultat 4:4 i NK “Vatrogasac” – NK “Zagreb” rezultat također 4:4.

Želimo nabrojiti predsjednike koji su bili na čelu kluba kroz 20 godina: Franjo Merkaš, Dragutin Bratković, Damir Ormuž, Tomo Merkaš, Dragutin Mihovilić, Franjo Vukić (Lac), Stjepan Kotarski i Zlatko Ivančić.

Treneri koji su vodili ekipu: Antun Merkaš, Mirko Krznar, Antun Jurina, Antun Kučko, Drago Kolarić, Ivan Mak i Krog. Sada se NK “Vatrogasac” natječe u Prvoj zagorskoj lizi s 3 ekipe: pioniri, juniori i Seniori u pomlađenom sastavu.U NK “Vatrogasac” Brezovo započeli su svoju nogometnu karijeru mnogi igrači, a u Prvoj hrvatskoj ligi sada se natječu ili su se natjecali: Damir Krznar – NK «Dinamo» Zagreb (sada u NK «Inter») i Darko Vukić NK “Zagreb”.