Upozorenje na vremenske nepogode Državne uprave za zaštitu i spašavanje

Državna uprava za zaštitu i spašavanje

PRELIMINARNO UPOZORENJE NA VREMENSKE NEPOGODE TIJEKOM VIKENDA 8. i 9. PROSINCA 2012.

U noći s petka na subotu očekuje se znatno progoršanje vremena s obilnim oborinama i vrlo jakim i olujnim vjetrom!

U gorskim krajevima počet će padati snijeg, koji će se do subote ujutro proširiti na čitavu unutrašnjost. Na sjevernome Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije te u Konavlima kiša će dijelom prijeći u snijeg, koji će se ponegdje i zadržavati na tlu.

Prema sadašnjem prognostičkom materijalu u unutrašnjosti se očekuje od 10 do 30, u gorju i do 50 cm novoga snijega, a snježni pokrivač mogao bi se stvoriti i ponegdje na sjevernom Jadranu.

Na Jadranu u početku jako i olujno jugo i južni vjetar, a tijekom subote duž obale će se proširiti jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Vrlo jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra bit će i na kopnu, u gorskim će područjima stvarati snježne vijavice, a mogao bi nositi snijeg i na obalu srednjeg Jadrana.

Vrlo je vjerojatno da će prometni pravci iz unutrašnjosti na more, kao i pomorski promet, biti prekinuti tijekom cijelog vikenda.

U nedjelju će na zapadu oborine slabjeti i prestati, a na istoku se očekuje novih 10 do 20 centimetara. Snijeg će padati i u Dalmaciji, ponajprije u njezinoj unutrašnjosti. Zadržat će se vrlo vjetrovito i hladno.

Odjel za vremenske analize i prognoze
Državni hidrometeorološki zavod

U Zagrebu, 5. prosinca 2012.