Obilježavanje Europskog dana logopedije

Hrvatsko logopedsko društvo, u suradnji s CPLOL-om, krovnom europskom asocijacijom logopeda, već desetu godinu obilježava Europski dan logopedije 6. ožujka. Svake godine taj je dan posvećen određenoj problematici s područja jezično-govorno-glasovne komunikacije kojom se bave logopedi. Tema Europskog dana logopedije u 2016. godini je „Dispraksija u dječjoj dobi“.

U dječjim vrtićima diljem Hrvatske europski dan logopedije obilježen je 7. ožujka sa svrhom promoviranja logopedske struke i rada logopeda u dječjim vrtićima. Dječji vrtići s područja grada Zagreba obilježili su ga otvaranjem jednodnevnog savjetovališta za roditelje djece ranog i predškolskog uzrasta.

Budući da je u Općini Sveti Križ Začretje savjetovalište za roditelje otvoreno na tjednoj bazi te uspješno djeluje od listopada 2015., Ustrojstvena jedinica dječjeg vrtića Sveti Križ Začretje obilježila je taj dan suradnjom s logopedinjom Valentinom Žitnik, stručnim suradnikom logopedom iz DV Tratinčica (Desinić) te DV Jaglac (Kumrovec). Logopedinja je upoznata s djelatnicima dječjeg vrtića, prostorom djelovanja te organizacijom logopedskog rada u dječjem vrtiću Sveti Križ Začretje. Razmijenila su se iskustva i stručna znanja te se nadamo da je ovo tek početak jedne uspješne i kontinuirane suradnje. Ravnatelj dječjeg vrtića Božidar Kučko podržao je obilježavanje europskog dana logopedije i pokazao otvorenost za suradnju s drugim ustanovama, odnosno dječjim vrtićima.

Također, podružnica Hrvatskog logopedskog društva Krapinsko-zagorske županije organizirala je stručno predavanje „Igre artikulatorima“ u Dječjem vrtiću Bedekovčina. Tom prilikom su se ravnateljima i predstavnicima dječjih vrtića predstavile moguće artikulacijske teškoće te igre za prevenciju istih.

tekst: Anet Sever