10. manifestacija Babičini kolači u Zagorskim Selima

Krapinsko-zagorska županija i Turistička zajednica najavljuje održavanje 10. manifestacije BABIČINI KOLAČI i pozivaju sve ljubitelje autohtonih zagorskih slastica 

  1. travnja 2016. godine u Zagorskim Selima, športsko igralište s početkom u 15,00 sati.

 „Babičini kolači“, natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.

Za pobjedničku lentu natječu se babice koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji  kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača ,  te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke  komisije koja proglašava pobjednicu.

Ove godine 38 babica natjecat će se pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci:Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i  predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije,  Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i  Marko Živaljić, vlasnik seoskog gospodarstva Majsecov mlin i predsjednik kuharskog saveza KZŽ.

Na obljetničkoj 10.  manifestaciji imati ćemo i goste iz Solina, Baranje, mjesta Popovac i goste iz Slovenije koji će predstaviti kulturu i tradiciju kraja  iz  kojeg dolaze. Naime, svake godine je veliki interes iz cijele Hrvatske a i šire za sudjelovanjem na manifestaciji no u natjecanju Babičinih kolača mogu sudjelovati samo zagorske bake.

Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se  natječu i  za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji a o tome će uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka odlučivati Tatjana Brlek, v.d. voditeljica  Muzeja Staro selo Kumrovec i Ivanka Vahtarić, aranžerka  iz Kumrovca

Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica. No prije toga, izloženi kolači pripremljeni na tradicionalan način prema originalnoj recepturi naših zagorskih babica mogu se kušati na samoj manifestaciji „Babičini kolači“ u Zagorskim Selima, kamo je ove godine natjecanje dovela upravo lanjska pobjednica Nada Zgorelec s kolačem Gostovanjsko prase.