Nove Svetokriške haiku nagrade

Sveti Križ Začretje ponosan je na svoje pjesnike i njihov pjesnički opus koji rezultira raznim književnim događanjima, ali i nagradama. Slijedeći činjenicu da je Hrvatska svjetska velesila u haiku pjesništvu, i u našem se „malom mistu“ njeguje ova drevna japanska pjesnička forma. Unazad nekoliko godina njome se bavi Nada Jačmenica koja je u toj pjesničkoj maniri do sada sudjelovala u brojnim domaćim i svjetskim natječajima u čijim su joj zbornicima i časopisima pjesme objavljene.

Unazad kratkog vremena u Sveti Križ stigle su njezine tri nove nagrade.

Kao prošlogodišnja prvonagrađena autorica, u rujnu ove godine ponovo je sudjelovala na Susretu haiku pjesnika u Lokvama gdje je osvojila drugu nagradu na temu: Žaba. Nagrađeni haiku glasi:

slušam žabe  ̶

na popis dodajem

kišobran

Sljedeće dvije nagrade dolaze iz Ivanić Grada. Prošlogodišnja pobjednica u kajkavskoj kategorjji na temu: Buče, u sklopu ovogodišnje manifestacije „Bučijada“, Nada Jačmenica je osvojila treću nagradu za haiku:

gusenica

več dvaput prešla ekvator

na buče

Također treću nagradu osvojila je i na 3. susretu hrvatskih haiđina u kategoriji slobodne teme na hrvatskom standardnom jeziku za haiku:

valovi

pjena mi donosi obalu

sve bliže

Sveti Križ Začretje vrelo je  mnogobrojnih kulturnih aktivnosti koje odlikuje tradicionalna dugovječnost. Vjerujemo da će tako biti i sa svetokriškim haiku pjesništvom koje se ovdje uči i njeguje već u osnovnoj školi, a razvija uspješnim sudjelovanjem u dječjim  kategorijama mnogih haiku natječaja diljem domovine.