Više od 60 događanja – izložbi, koncerata, predstava i sportskih natjecanja nudi ovogodišnji, 49. po redu Tjedan kulture, zabave i športa u Svetom Križu Začretju, koji se održava od 19. do 26. kolovoza. Program su predstavili načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos te Franjo Kučko, Franjo Mraz i Mirna Flögel Mršić.
– Bez obzira na to što tjedan inače počinje tradicionalno od subote do subote, ove godine već u petak imamo otvorenje izložbe Zvonka Pižira, koja će biti dvorcu Sveti Križ Začretje uz nastup klape Bistrica – započeo je predstavljanje ovogodišnjeg programa Franjo Kučko te dodao, da od preostalih izložbi valja izdvojiti i “Oružje i glazba” udruge “Djedovina”, čije je otvorenje u nedjelju u 18 sati, zatim izložbu cvijeća od krep papira, u organizaciji Eko – etno grupe KUD-a Sveti Križ Začretje, čije je otvorenje u ponedjeljak u 19 sati u Muzeju žitnica te izložbu slika “Zagorske gredice” dr. Rajka Fureša, čije je otvorenje u utorak u 19 sati u galeriji “Rudi Stipković”.

20 godina Amaterskog kazališta

– Što se tiče kazališta i filma, u ponedjeljak 21. kolovoza na Trgu kraljice Jelene je od 19.30 sati na rasporedu predstava “Ja, tata”, Umjetničke organizacije Teatroman, dok će se istog dana u dvorcu u 20.45 sati prikazati dječji film Zagonetni dječak. U utorak u 19 sati počinje obilježavanje 20 godina rada Amaterskog kazališta Sv. Križ Začretje, s predstavama “Ekologija” i “Poštene žene”, gdje su gosti KUD Buševec i KUD Kalinovec, dok je u srijedu od 19 sati na rasporedu predstava za djecu kazališta Šareni svijet, pod nazivom “Od hamburgera do pizza, šou za osmijeh dječjih lica” – nabrojao je Kučko te potom krenuo na koncerte.
Tako će se već u subotu 19. kolovoza na Trgu održati koncert puhačkih orkestara iz Austrije, potom dječji festival “Prvi glas Zagorja”, pa koncert La Gefa, dok je od 23 sata u šatoru na igralištu NK Jedinstva koncert Nede Ukraden. Dan kasnije na rasporedu su koncert sakralne glazbe iz ciklusa Heferera, u crkvi Uzvišenja Svetog Križa, zatim susret dječjih zborova te koncert grupe Boomerang. U ponedjeljak i utorak na Trgu će posjetitelje zabavljati Luna band, dok je u srijedu 23. kolovoza od 21 sat na rasporedu koncert tamburaških sastava Vinski brati i Stari šarmeri. U četvrtak u 20.30 sati održat će se koncert povodom 10 godina postojanja Vokalne skupine “Kirjales”, s gostima Ninom Kraljić, Bojanom Jambrošićem, Barbarom Othman, Ronaldom Brausom, Elvirom Voćom i Tanjom Mršić.
U petak će se održati prva večer festivala Prvi glas Zagorja, dok će od 23 sata u šatoru koncert održati Maja Šuput, dok je u subotu druga večer Prvog glasa Zagorja, iza čega na Trgu kraljice Jelene slijedi koncert klape Kampanel, a od 23 sata u šatoru koncert grupe Vigor.
– Što se tiče Prvog glasa Zagorja, ove godine uzeli smo 21 kandidata, da bismo zastupili i dalje regije s kojima surađujemo. Ove godine je bila najveća navala u varaždinskom dijelu, tako da će šest-sedam pjevača biti od Novog Marofa do Ivanca. Imamo kontakte i u Brežicama, u Sloveniji, pa ove godine imamo dvije cure iz Slovenije. Ove godine uvodimo nagrade i za mali dječji festival, kako bismo podigli kvalitetu. Što se tiče velikog festivala, pojačat ćemo konkurenciju jer smo ove godine prvi puta dobili pismo namjere od Međimurskog festivala MEF-a, koji bi od ove godine uzimao našeg pjevača u zabavnoj večeri i uvrštavao svake godine u svoj program. To je pjevačima zanimljivo zato što MEF prati HRT i nudi snimke, odnosno prenosi taj festival. S Krapinom već godinama traje suradnja, pa svake godine jedan naš predstavnik nastupa i na Krapinskom festivalu, tako da smo zaokružili i kajkavski dio. Jedini smo festival u Hrvatskoj koji promovira službeno mlade i educira ih da bi pjevali i poticali na kajkavsku popevku. Krapinski festival je jedini i najveći festival kajkavske popevke i već godinama ih pratimo, a sad smo našli suradnju i za zabavnu večer – rekao je maestro Franjo Mraz.
Od sportskih događanja, bit će tu turnir u odbojci na pijesku, ribički kup, motoalka, nogometne utakmice, šahovski turnir, povlačenje konopa, teniski turnir, konjičke igre te od ponedjeljka do četvrtka, tradicionalni mininogometni noćni turnir na igralištu NK Jedinstva.

Jačanje turističke ponude

Detaljan program 49. Tjedna kulture, zabave i športa možete pogledati OVDJE.

– Bit će tu za svakog ponešto i nadam se da će Tjedan kulture, zabave i športa ove godine polučiti nešto novo i drugačije, kako bismo napravili uvod u 50. obljetnicu koja nas čeka sljedeće godine. Moram napomenuti da će Tjedan kulture, zabave i športa biti jedan mali uvod u određenu prezentaciju samog mjesta i Svetokrišćana. Napravili smo jedan “timeline” i pokušali otkriti kompletnu povijest Svetog Križa Začretje, a prikazali smo to kroz jednu knjigu, monografiju o Svetom Križu Začretju, koja će biti prezentirana unutar Dana općine.
Napravili smo kompletni vizualni identitet samog mjesta i samih Svetokrišćana, a napravilo se to i u skladu sa 100. obljetnicom rođenja Ivana Lovrenčića. Tjedan kulture, zabave i športa je najbogatija manifestacija na prostoru Krapinsko – zagorske županije i kao takva treba još rasti i treba se obogatiti. U manifestaciju je uključeno cijelo mjesto i nadam se da će manifestacija i dalje živjeti i da je ovaj 49., a sljedeće godine 50. Tjedan uvod u jače turističke sadržaje koje bismo u budućnosti imali na području Svetog Križa Začretja – zaključio je načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos.

tekst: zagorje international