Otvorenje izložbe Mate Jurkovića i koncert pijanistice Aleksandre Golojka

U četvrtak, 5. listopada, na međunarodni dan učitelja, dvorac je svojim posjetiteljima ponudio zanimljiv i neobičan likovno-glazbeni doživljaj. Akademski obrazovan likovni umjetnik Mate Jurković okitio je zidove velike dvorane dvorca slikama nadahnutim promatranjem žive vode koja je djelujući na vid, srce i duh slikara pokretala kist i birala boje stvarajući djela koja se opiru prolaznosti, a bogatstvom likovne ekspresije privlače   promatrače. M. Jurković rođen je 1945. u Vođincim, (slavonskom mjestašcu između Broda i Vinkovaca) danas je nastavnik na Grafičkom fakultetu u Zagrebu, a svoje slikarsko umijeće predstavio je na mnogim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Nakon izložbe posjetitelji su preselili u koncertnu dvoranu da uživaju u zvucima glazbe. Nastupile su tri visoko obrazovane, višestruko nagrađivane i međunarodno ugledne istarske  glazbenice i svojim muziciranjem oduševile su malobrojne slušatelje pristigle iz Začretja i Zagreba.   Koncertni program osmislila je pijanistica Aleksandra Golojka da uz svoje kolegice obilježi 25. obljetnicu umjetničkog i pedagoškog rada. Uz njezinu klavirsku pratnju nastupila je diljem svijeta cijenjena flautistica Samanta Stell, te Jadranka Celić Bernaz, s kojom je slušateljima predstavila neobično zanimljive skladne za virtuoznu  četveroručnu izvedbu.

Kultura je jednako krhka kao i život, danas posebno,  jer ubrzani tempo života, tržišno nadmetanje i raznorodnost interesa dovode do selektivne amnezije u poimanju, prezentaciji i promicanju cjelovitosti kulturnog života nacije. Samo se kreativni pojedinci svojim umijećem i djelom opiru nehaju i  prolaznosti. Tako Gotovac, Cesarić i Lovrenčić objedinjeni djelom i danas žive, tako nećemo zaboraviti Papandopula dok je umjetnika koji izvode njegove skladbe. Sano takvim primjerima Hrvatska dostojno njeguje vlastitu kulturu i aktivno sudjeluje u stoljećima stvaranoj kulturi Europe.