Svetokriška sportska čajanka

Nastavljajući tradiciju, u prostoru Privatne muzejske zbirke Marije i Stjepana Jačmenice, i ove su se godine održale aktivnostima Noći muzeja. U organizaciji udruge „Djedovina“ osmišljena je „Sportska čajanka“, neformalno druženje članova udruge, suradnika i mještana. Pozdravljajući nazočne, dopredsjednica udruge Nada Jačmenica istaknula je vrijednosti ovoga susreta koje su na tragu osnovnih ciljeva udruge: očuvanja baštine i promicanja kulture življenja. Druženje se održalo u muzejskom prostoru drevnog zdanja obitelji Jačmenica po uzoru na česta takva druženja desetljećima unazad. Uz glazbenu pozadinu starih melodija i miris čaja iz zaboravljenih porculanskih šalica tekla su sjećanja na „stara, dobra vremena“. Plemenitom i vedrom raspoloženju pridonijeli su humoristični kajkavski stihovi s kojima je njihova autorica, Ljubica Komljenović, nizala slike i anegdote iz života sela i ljudi u prošlosti.

Kako je ovogodišnja Noć muzeja govorila o sportu, u prostoru druženja bilo je izloženo oružje na temu streljaštva, stari reketi za stolni tenis, oni još stariji za nekada popularan badminton te više primjeraka floreta i zaštitnih maski za mačevanje. Za one više sklone vježbanju uma nego li tijela, tu je bio i šah. Prisutni su se rado okušali u nekim od ponuđenih sportova što su i ovjekovječili na prigodnim zajedničkim fotografijama.

Složivši se o vrijednosti takvoga druženja, nazočni su ga, prilagođenog novoj budućoj  temi, odlučili ponoviti i dogodine.