Novi projekt Udruge mladih Feniks „Mladi poljoprivrednik“ u tijeku

01.12.2018. počela je provedba projekta „Mladi poljoprivrednik“ koji provodi Lokalna akcijska grupa Vallis Colapis iz Ozlja s partnerima  Udrugom mladih Feniks iz Oroslavja, Općinom Sveti Križ Začretje, Općinom Žumberak, Općinom Draganić i Općinom Krašić. Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt „Mladi poljoprivrednik“ provoditi će se 10 mjeseci na području općine Draganić, Sveti Križ Začretje te općina Žumberak i Krašić. Projekt će okupiti mlade koji se bave ili imaju afiniteta prema bavljenju poljoprivredom i/ili seoskim turizmom u cilju osnaživanja mladih da svoje inicijative i ideje pretvore u posao u svojim ruralnim općinama te da tamo ostanu živjeti.

Kroz projektne aktivnosti mladi će biti informirani o mogućnostima koje se nude poljoprivrednicima,  posebno mladim poljoprivrednicima u ruralnim područjima. Polaznici će biti informirani o tome što je OPG, čime se on bavi i kako ga otvoriti, kako funkcioniraju zadruge, koje su prednosti i specifičnosti ekološke poljoprivrede te kako željene aktivnosti (bavljenje poljoprivredom ili seoskim turizmom) unutar OPG-a financirati kroz natječaje unutar mjera ruralnog razvoja. Kroz primjere dobre prakse mladi će vidjeti da ima na području njihovih županija i općina uspješnih (mladih) poljoprivrednika koji su odličnu ideju pretvorili u uspješan OPG.

Projekt „Mladi poljoprivrednik“ ima cilj informirati i educirati mlade o mogućnostima bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom i seoskim turizmom sve u cilju njihova zapošljavanja i ostanka u ruralnim područjima.