Udruga za brigu i promicanje kulturno umjetničkog i zabavnog života djece «Cvrkutići”

Sveti Križ Začretje, Trg hrvatske kraljice Jelene 2

žiro-račun 2340009-1110065481
e-mail: cvrkutici.zacretje@gmail.com

PREDSJEDNICA UDRUGE: Senka Vorih (098 856 366)
TAJNICA: Martina Bartolin
BLAGAJNICA: Barbara Šenjug

 Dječji zbor «Cvrkutići» nositelj je Udruge za brigu i promicanje kulturno-umjetničkog i zabavnog života djece u Općini Sveti Križ Začretje, osnovan 1990. godine. Zbor je osnovan na inicijativu gospođe Cecilije Japec i tada je brojio svega desetoro djece. Danas u «Cvrkutićima« pjeva 60-tak djece, u dobi od 3-15 godina.

Odbor i članovi Udruge, zalažu se da djeca svojim pjesmama njeguju kajkavštinu i tradiciju našeg mjesta, razvijaju ljubav prema domovini, te nadasve vodi računa o ljepoti i umjetničkom doživljaju svih skladbi. Iz navedenog razloga djeca za svoje nastupe koriste dvije odore. Prva je tradicionalna zagorska nošnja, koju djeca nose u svečanim prilikama dostojanstveno i vrlo simpatično, a druga je modernog dizajna, stilski primjerena današnjoj suvremenoj djeci. Svojim nastupima tokom godine, «Cvrkutići» su prisutni prilikom obilježavanja svih državnih, općinskih i društvenih manifestacija. Organizacijom humanitarnih koncerata u bolnicama, dječjim domovima te domovima za starije i nemoćne trudimo se razbiti monotoniju te u svakidašnji život unijeti tračak sunca i nade. Tijekom niza godina ostvarili smo brojne uspješne koncerte kako u Krapinsko-zagorskoj županiji, tako i u mnogim gradovima naše domovine Hrvatske – Zagrebu, Bjelovaru, Čakovcu, Đurđevcu, Sisku, Ivancu, i dr. mjestima. Gostovali smo i u inozemstvu, gdje smo u Pečuhu održali koncert za naše iseljenike.

Za svoj marljiv rad nagrađeni smo brojnim priznanjima, a posebno smo ponosni na Priznanje «Međunarodnog dječjeg festivala u Sisku», Plaketu Općine Sv. Križ Začretje, te razne zahvalnice naših domaćina. U srpnju 2002. godine snimili smo svoj prvi CD. Na njemu se nalaze moderne, sakralne i tradicionalne kajkavske pjesme. U lipnju 2005. proslavili smo 15 godišnjicu rada i postojanja, jubilej koji je dokaz ustrajnosti i kvalitete Udruge na našem području, okrunjen izdavanjem novog CD-a “Rože Ljubavi”.

2010. godina je bila ispunjena brojnim aktivnostima. Marljivo smo radili i zalagali se na svim poljima kulturno-umjetničkog i zabavnog programa. Obilježili smo i proslavili dvadesetu godišnjicu djelovanja. Želja nam je povodom te značajne obljetnice izdati prigodan CD na kojem bi se nalazile autorske pjesme naših stručnih voditeljica. Pjesme bi prvenstveno bile namijenjene dječjem uzrastu, ali i odraslima koji se u duši još uvijek osjećaju kao djeca…….

Dakle na dobrom smo putu. Odgajamo najmlađu populaciju, predškolsku i školsku djecu, te ih usmjeravamo na dobar, pošten i marljiv život, svjesni da će na taj način današnja Hrvatska napredovati. «Cvrkutići» će nastaviti marljivo i ozbiljno raditi, sa željom da naša djeca budu ponos svojim roditeljima, ali i našoj predivnoj županiji, čije ime želimo prezentirati širom Hrvatske. Zbor sa veseljem prima nove članove pa se tako djeca koja su zainteresirana za sudjelovanje u njegovom radu pjevačima mogu pridružiti na njihovim redovitim probama.

Probe se održavaju u zgradi “Stare škole”, Trg hrvatske kraljice Jelene 2, Sveti Križ Začretje:

– Mali “Cvrki” (predškolski uzrast)  ponedjeljkom od 18 – 19 sati.
– Veliki “Cvrki” (školski uzrast)         ponedjeljkom od 19 – 20 sati.

PREDSJEDNICA UDRUGE
Senka Vorih