Puhački orkestar “Ivo Tijardović – Regeneracija”

Ciglenica zagorska – Sveti Križ Začretje

Puhački orkestar osnovan je 1844. godini, prije 159 godina te je 2004. godine obilježio 160 godina neprekidnog rada. Osnovan je u malom zagorskom selu Ciglenici koje se nalazi u neposrednoj blizini općinskog središta Svetog Križa Začretja, uz autocestu 40 km od Zagreba, a 10 km od Krapine, u srcu Hrvatskog zagorja. Iako je Ciglenica malo selo i teško ga je naći na običnoj zemljopisnoj karti, ono je poznato diljem Lijepe naše i izvan njezinih granica, zahvaljujući orkestru. Nezahvalno je kratko obraditi povijest jedne udruge kroz 160 godina, ali pokušat ću iznijeti najvažnije trenutke u povijesti i radu ovog Puhačkog orkestra.

Osnovao ga je muzičar češkog porijekla uz 7 mještana Ciglenice. Ovaj je orkestar od 1844. do 1884. godine, tj. do formiranja DVD-a u Svetom Križu Začretju, djelovao samostalno pod imenom «Ciglešani». Od 1884. godine kao orkestar DVD-a radi aktivno i sudjelujući u svim manifestacijama vatrogastva i ostalih udruga u Općini Sveti Križ Začretje i šire. Tijekom I. svjetskog rata veći dio članstva odlazi u rat. Iz rata se vratilo 5 članova orkestra, ali i to je bilo dovoljno da se još nekoliko mladića osposobi i da glazba dalje djeluje. Do 1933. godine orkestar radi u manjem sastavu, no te godine prema želji tadašnjeg vatrogasnog vojvode Slavka Davile obučava se 8 članova pa u vremenu od 1936. do 1941. godine orkestar djeluje u sastavu od prosječno 14 muzičara. Godine 1941. nekoliko glazbenika otišlo je u rat, a orkestar nastavlja djelovanje s prosječno 12 glazbenika i tako sve do 1945. godine.

Za vrijeme rata i poslije njega ukupno 40 godina, orkestrom stručno vodi mještanin Stjepan Hundrić koji u svojoj kući održava probe i osposobljava mlade. Podučavao je mladiće s područja cijelog ovog kraja. Kada je zbog bolesti prestao s radom, jedno kraće vrijeme s orkestrom radi mještanin Dragutin Martinić. Od 1965. godine rad preuzima Franjo Hundrić koji radi kao muzičar i dirigent u vojsci, sin pokojnog Stjepana Hundrića. Nekoliko godina putovao je na probe i nastupe iz Karlovca, gdje je bio u službi. Aktivno radi dva puta tjedno s članovima orkestra te svake dvije godine osposobljava generaciju mladih. Tada dolazi do naglog omasovljivanja orkestra koji osamdesetih godina broji 45 članova. Na čelu orkestra proveo je 31 godinu, tj. do 2002. godine. Godine 1977. glazba prestaje djelovati u sklopu DVD-a Sveti Križ Začretje. Mislilo se da će doći do problema i velikih teškoća jer je izgubila financijsku potporu, no to nije dogodilo zahvaljujući Boži Sinkoviću, rođenom u Svetom Križu Začretju, koji učlanjuje orkestar kao sekciju puhača u ”Croatiakoncert” iz Zagreba, čiji je bio tajnik.

Prvi puta glazba dobiva značajnu materijalnu potporu, nove instrumente i ostala potrebna sredstva. Uz pristanak obitelji poznatog hrvatskog skladatelja Ive Tijardovića orkestar 1978. godine dobiva njegovo ime. Istovremeno je član DVD-a Brezovo i kulturno umjetničkog društva u Svetom Križu Začretju. Prvu značajnu proslavu obljetnice orkestar slavi 1984. godine – 140 godina rada. Orkestar dobiva niz priznanja, a posebno je ono Kulturno prosvjetnog sabora Hrvatske. Na toj proslavi dogovoreno je stalno sponzorstvo s «Regeneracijom» Zabok, prvom tvornicom netkanog tekstila u zemlji, tako da od tada orkestar nosi današnji naziv: Puhački orkestar «Ivo Tijardović – Regeneracija» Ciglenica Zagorska, Sveti Križ Začretje. Uspostavljena je samostalna organizacija i rukovođenje orkestrom uz opremanje orkestra, organiziraju se brojni nastupi, a uz suvremeni program i sve ono što ga čini vrlo kvalitetnim orkestrom.

Od tada orkestar obilježava obljetnice svakih 5 godina prigodnom organizacijom susreta orkestara Hrvatske, županijskih susreta, Dana orkestra i sl. Najvažniji nastupi orkestra ostvareni u inozemstvu su: gostovanje u Francuskoj 1987. godine na svjetskom Festivalu muzike i folklora u gradu Hagenau, tradicionalna gostovanja na Zahvali jeseni u Leibnitzu Austrija, Festival cvijeća San Remo 1998. godine, gostovanje na 50 obljetnicu tamošnjeg orkestra u gradu Leibochu Austrija 2002. godine.

Najvažniji nastupi u posljednjih 30-ak godina su nastupi na županijskim ili regionalnim smotrama na kojima orkestar osvaja 1. mjesto u A kategoriji te stječe pravo nastupa na državnoj smotri-natjecanju 1989. u Makarskoj gdje dobiva priznanje, a 1994. u Zaboku i osvaja srebrnu plaketu Hrvatskog sabora kulture. 1996. godine, nakon oslobođenja Petrinje, orkestar je na smotri (uz još jedan orkestar) proglašen najboljim orkestrom u Hrvatskoj. U Šibeniku 1998. godine osvaja brončanu plaketu, 1999. godine organizira sa Saborom kulture 14. susret puhačkih orkestara i limenih glazbi Hrvatske u Svetom Križu Začretju, s još osam orkestara. Na smotri – državnom natjecanju 2000. godine u Ravnoj gori osvaja srebrnu plaketu, a 2002. godine priznanje u Novom Vinodolskom. Osim toga svih ovih godina nastupa i to u: Primoštenu, Fužinama, Malinskoj, Opatiji, Sisku, Bjelovaru, Rogaškoj Slatini, Ljubljani, Zagrebu te u gotovo svim većim mjestima Županije. U 159 godina kroz ovaj orkestar prošlo je na stotine i stotine muzičara, vrlo kvalitetnih, nekolicina ih je nastupala u orkestrima širom Hrvatske. U isto vrijeme u orkestru nastupa iz iste porodice nekoliko generacija (otac, djeca i unuk). slika4 Od 09. 04. 2002. godine dirigent orkestra je Miroslav Vukovojac – Dugan, akademski muzičar, član SPOHV-e u svojstvu muzičara 1b klarineta i koncert majstor, dobar poznavalac glazbe, posebno puhačke, a ujedno iz poznate muzičke porodice Dugan. Od njegovog dolaska došlo je do povećanja broja članova – muzičara i novog izbora izvođenja modernijeg repertoara.
Za normalno funkcioniranje orkestra bilo je potrebno pored dirigenta i rukovodstvo, koje najveći broj godina sačinjavaju, nakon prestanka članstva u «Croatiaconcertu», Juraj Mihovilić, Rudolf Ivančić te zamjenici dirigenta Ivan Ciglenečki, Vlado Profeta i Mario Mihovilić.

Posljednjih 40-ak godina orkestar izvodi vrlo bogat repertoar poznatih majstora kao na primjer: Straussa, Webera, Verdija, Morriconea, Mancinia, Zajca, Tijardovića, Špišića, Runjića, Poklepovića, Kalođere, Prohaske, Uhlika, Kuljarića i mnogih drugih. Orkestar u 2003. godini broji ukupno 43 glazbenika a te su godine uz 30-ak održanih ugovorenih nastupa održane i pripreme za proslavu 160. obljetnice rada 2004. godine. Kroz cijelo ovo vrijeme u kojem orkestar djeluje sponzora je bilo mnogo a od njih su pored Croatiaconcerta i «Regeneracije» najveći i najznačajniji: Ministarstvo kulture RH, Županija Krapinsko zagorska, Općina Sveti Križ Začretje, PZ Sveti Križ Začretje, Hrvatski sabor kulture i mnogi poduzetnici i poduzeća s područja ovog dijela Hrvatske.

Juraj Mihovilić, predsjednik

Predstavljanje monografije

U petak, 20.kolovoza 2004., u Muzeju «Žitnica», uz nastup pjevačkog zbora iz Svetog Križa Začretja i dodjelu priznanja zaslužnim osobama, održala se promocija monografije Puhačkog orkestra «Ivo Tijardović-Regeneracia»- 160. godina Ciglešana -1844.-2004. ( format 29 x 18 cm; tisak u boji 78 stranica; Print Centar Krapina d.o.o.)

U nedjelju, 22. kolovoza na Trgu hrvatske kraljice Jelene, na platou ispred crkve, održan je mimohod orkestara, koncert i druženje domaćih orkestara, gostujućih orkestara i koncert Orkestra hrvatske vojske. Možemo samo čestitati slavljenicima na visokoj obljetnici i odličnoj organizaciji obilježavanja tako vrijedne obljetnice.
Ujedno iskrene čestitke za sve do sada urađeno, a sa željom za uspješan rad još dugi niz godina !

Puhački orkestar ” Ivo Tijardović – Regeneracija ” iz Ciglenice u Rimu

U tijeku opće audijencije srijedom, 10. studenoga 2004.g., papa Ivan Pavao II. pozdravio je i hrvatske hodočasnike.
“Srdačno pozdravljam sve nazočne hrvatske hodočasnike iz Splita, Dubrovnika, Zagreba, Ciglenice Zagorske i drugih mjesta. Predragi, potičući vas na dosljedno kršćansko svjedočenje u svakodnevnome životu, rado udjeljujem apostolski blagoslov svakomu od vas i vašim obiteljima. Hvaljen Isus i Marija!”, kazao je Sveti Otac.

Papa je u katehezi ukazao na lažne idole, “protivne dostojanstvu čovjeka i društvenom suživotu”: nasilje, grabež i bogatstvo Premda je i Rim zahvatilo pravo zimsko vrijeme s obilnim kišama, broj vjernika koji žele susresti Svetoga Oca ne smanjuje se, tako da je audijencija 10. studenoga održana u dva navrata. U bazilici Sv. Petra okupilo se 13.000 hodočasnika s njemačkog i engleskog govornog područja, i gotovo isto toliko u dvorani Pavla VI.
Među njima su bili brojni Hrvati iz Splita, Dubrovnika, Zagreba, Mostara te drugih mjesta. Posebno je bio zapažen Puhački orkestar “Ivo Tijardović-Regeneracija” iz Ciglenice Zagorske i Sv. Križa Začretja, koji je svojim izvedbama pozdravio papu Ivana Pavla II. te glazbeno obogatio brojne vjernike. Tom je prigodom Svetom Ocu darovana i monografija objavljena u povodu 160. obljetnice neprekinutog djelovanja spomenutog orkestra.

vlč. Antun Sente
student papinskog sveučilišta Salezijana