Limena glazba “Pačetanci”

U Donjoj Pačetini, selu tadašnje Mjesne zajednice Sveti Križ Začretje, 1950. godine skupina mladih entuzijasta tadašnjeg tamburaškog sastava formira manji puhački sastav pod nazivom Pačetanci. Danas tim ljudima moramo zahvaliti i odati poštovanje kao utemeljiteljima sadašnjeg orkestra. Najznačajniji su za pokretanje inicijative i osnivanje bili Franjo Dragčević, Franjo Mraz (stariji), Lacko Palec, Franjo Lončar, Franjo Sinković, Stjepan Završki i dr.

Stoljetna je tradicija Hrvatskoga zagorja da na svadbama, crkvenim slavljima i raznim zabavama svira glazba. Tako su naši Pačetanci uglavnom svirali na takvim veselicama i razveseljavali zagorskog čovjeka. Težeći prema kvalitetnijem sviranju i uvidjevši da im nedostaje stručno vođenje, stupaju u kontakt s g. Vladom Vuzmom i 1978. godine dovode ga na mjesto dirigenta.

Vlado je u to vrijeme bio aranžer i dirigent Vojnog orkestra u Zagrebu. Kao profesionalac on je s velikom ljubavlju i voljom preuzeo vođenje tog amaterskog orkestra. Volio je Zagorje jer je i sam bio Zagorac, rođen u malom selu Gorjane kod Radoboja. Svoje znanje i iskustvo koje stekao radeći s vojnim orkestrom htio je prenijeti na Pačetance, pa 1981. godine kreće s glazbenim obrazovanjem 30-ak dječaka. U to vrijeme orkestar radi u sklopu DVD-a Sveti Križ Začretje pa pokrećemo inicijativu za održavanjem smotri puhačkih orkestara DVD-a iz svih krajeva Hrvatske.

U tom vremenskom razdoblju orkestar broji 40-ak članova i svira na svim manifestacijama koje su se održale u mjestu i okolici. Stalni smo učesnici Tjedna kulture, zabave i športa Sveti Križ Začretje, kao i Krapinskog festivala. Pozvani smo na održavanje samostalnih ljetnih koncerata u Krapinske Toplice, Stubičke Toplice, Tuheljske Toplice, Rogašku Slatinu, Zagreb-Zrinjevac i dr. Nakon što je postigao mnoge vrijedne rezultate i priznanja i ukazao na koji način treba orkestar napredovati, dirigentsku palicu je g. Vlado Vuzem zbog bolesti 1990. godine predao muzičaru koji je ponikao u Pačetancima, g. Franji Mrazu ml.

Franjo je završio glazbeno školovanje u Zagrebu, zatim je radio u Glazbenoj školi u Zaboku, a potom je kao profesionalni glazbenik nastupima po Europi i Americi prateći razne naše profesionalne pjevače, usavršio svoj stil muziciranja. To je vidljivo u izboru modernijih kompozicija i aranžmana koje uvježbava s Pačetancima.
Orkestar 1992. godine dobiva nove uniforme i na poziv Hrvatskog konzulata odlazi u Češku u Prag. Godine 1993. u Njemačkoj na Newstadu winefestu ima samostalni koncert, pobratimljuje se s tamošnjim Big Bend-om te je bio u reportaži na RTL-kanalu Njemačke televizije. Iste godine, u organizaciji Mare Nostrum Croaticum, orkestar odlazi s učesnicima Križnog puta u Bleiburg.

1995. godine g. Stjepan Dragčević, menadžer Puhačkog orkestra Pačetanci, stupa u kontakt s voditeljem Zagrebačkih mažoretkinja pa dolazi do dogovora o suradnji, čiji je krajnji rezultat da su Pačetanci postali protokolarni orkestar grada Zagreba. Zbog toga dopunjujemo ime orkestra u Zagrebačko-zagorski protokolarni orkestar Pačetanci. Tim činom orkestar preuzima velike obveze u protokolu svih županija.
Već godinu dana kasnije broj naših zajedničkih nastupa se povećao na oko 85 godišnje. Od značajnijih istaknuli bismo:

– promocija našeg orkestra i zajednički nastup sa Zagrebačkim mažoretkinjama u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski te snimanje audio-video kazete uživo,
– kao jedini službeni predstavnici Hrvatske sudjelujemo na Venecijanskom karnevalu,
– Dan državnosti i mimohod Oružanih snaga Hrvatske pod nazivom Pobjednički bedem 1997. godine na Jarunu,
– predizborni skupovi svih značajnih stranaka,
– prvo i drugo Prvenstvo mažoretkinja i orkestara Hrvatske u Pakoštanu i Primoštenu gdje osvajamo prvo mjesto,
– popratili smo sve utakmice Hrvatske nogometne reprezentacije, derbi utakmice Croatie, Cibone, Vaterpolo kluba Mladost, a posebno smo ponosni na doček naše Rukometne reprezentacije Hrvatske, osvajača prve zlatne olimpijske medalje na zagrebačkom aerodromu,
– jadranska turneja, pod sponzorstvom firme Henkl, od Crikvenice, Biograda, Zadra, Splita, Makarske, Dubrovnika do Cavtata,
– svake godine otvorenje Zagrebačkog velesajma,
– sudjelujemo u TV emisijama Hvali more drž’ se kraja, Povisilica, a imali smo samostalnu TV emisiju od 45 minuta na prvom programu HTV-a,
– posebno smo ponosni na suradnju s crkvom u Sv. Križu Začretju koja traje gotovo od samog početka osnivanja orkestra pri važnijim zbivanjima kao što su: Sv. pričest, Sv. potvrda, Mlada misa i dr.,
– koncert s Cvrkutićima za prvi Dan državnosti 1991. godine,
– godina 1998. ostat će nam posebno u sjećanju; tada smo svirali na dočeku prilikom prvog službenog posjeta našoj župi Zagrebačkog nadbiskupa, gospodina Josipa Bozanića, u povodu održavanja svete potvrde.

Tijekom sadašnjeg djelovanja našeg Orkestra radimo i na budućnosti nastojeći uključiti što više mladih ljudi u rad orkestra te poboljšati kvalitetu rada i samih nastupa. Nastojat ćemo što više putovati i gostovati izvan Hrvatske i tako predstavljati Sveti Križ Začretje, našu Županiju, Zagreb i Hrvatsku.

Josip Grozaj, predsjednik