Etno-grupa za njegovanje starih zanata “Zvirek”

Etno-grupa za njegovanje starih zanata “ZVIREK” je udruga zasnovana na slobodnom i dragovoljnom udruživanju građana radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva i interesa u njegovanju i promicanju izvornih običaja i kulturne baštine Hrvatskog zagorja. S djelovanjem i prvim nastupima počinje 1984., a kao društvena organizacija, odnosno kao udruga građana, upisana je u Registar društvenih organizacija 1989. godine te od tada ima svojstvo društveno-pravne osobe. Osnovna djelatnost joj je očuvanje i prezentiranje starih zanata iz nekadašnjeg svakodnevnog života seljačkog domaćinstva.

U svom radu koristi se s preko 1200 izložaka muzejske vrijednosti (predmeti, nošnje, oruđe, alati i naprave stare između 50 i 200 godina) koji predočuju slike iz života i kulture sjeverozapadne Hrvatske 19. i prve polovice 20. stoljeća. Veći dio izložaka vlasništvo je predsjednice udruge, gospođe Nade Jačmenica, na čijem su radu, entuzijazmu i ljubavi prema kulturnoj baštini Hrvatskog zagorja postavljeni i sami temelji udruge.

Važniji nastupi i izložbe koje je udruga ostvarila u zemlji i inozemstvu:

– “Festival kajkavskih popevki” Krapina, 1991., 1993., 1997.
– “OHCET” Ljubljana, 1987., 1988., 1989.
– “Markov sajam” Zagreb, 1988., 1989.
– “Jesen” Leibnitz, 1989.
– Emisije snimljene na HTV:
– “Sijelo tromeđe” 1990.
– “Zlatne gorice” 1993.
– “Proljetni međunarodni zagrebački velesajam”, Zagreb 1992., 1994., 1995., 1996.
– “Jesenski međunarodni zagrebački velesajam”, Zagreb, 1992.
– “Božićni sajam”, Zagreb, 1995., 1996.
– “Flora art”, Zagreb, 1997

Od 1996. godine postoji i stalna postava izložbe u prostorijama dvorca Vranitzany u Sv. Križu Začretju, podijeljena u četiri tematske cjeline:

– “Staro poljodjelstvo”,
– “Od konoplje do narodne nošnje”,
– “Bakina hiža” i
– “Božić u hiži moje bake”.

Istu je 1996. i 1997. godine posjetio i ministar kulture RH, gospodin Božo Biškupić, koji se tom prigodom založio za svekoliku podršku djelovanju Udruge.
Otvaranjem obnovljene Žitnice kompletna zbirka seli na novu lokaciju.

Nada Jačmenica

“Zvirek” U Rimu

Etno grupa “Zvirek” već se 20 godina bavi očuvanjem i promicanjem kulturne baštine Hrvatskog zagorja. Gospođa Nada Jačmenica već više od 30 godina skuplja starine za svoju zbirku. Najviše starina sačuvala je iz rodne kuće u Orehovici. Osobito značajno mjesto u zbirci čine Božićne jaslice – Betlehemi. Nastupali su na brojnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu, koje je ova udruga obogatila svojim izložbama, revijama narodnih nošnji, izvornim narodnim pjesmama i prezentacijom starih zanata i običaja.

U Svetom Križu Začretju, u obnovljenoj Žitnici, smještena je bogata zbirka predmeta tradicijskih obrta, narodnog rukotvorstva i poljodjelstva. Ova udruga nastoji vrijednosti iz nekadašnjeg načina života, kao što su mudrost življenja u skladu s prirodom, zdrav način života i prehrane, ispravan moralni stav i duboko ukorijenjena religioznost prenijeti novim generacijama. Značajno je da se u rad ove udruge sve više uključuju mladi. Osobito je danas lijepo vidjeti zajednički nastup majke i sina, majke i kćeri, bake i unuke, pa čak i svekrve i snahe. Moram priznati da me se ovo posebno dojmilo. A to je siguran znak da se tradicijski običaji koje njeguje ova udruga prenose na mlada pokoljenja. Iz iskustva znamo koliko je to važno za dobar odgoj naših mladih koje je današnji način života dosta otuđio od starih, iskonskih životnih vrijednosti.

Etno-grupa “Zvirek” uoči Božića 2001. godine snimila je film o starinskim običajima Hrvatskog zagorja od prve zornice do Božića. Ovaj film pod nazivom “Bethelem v naše hiže” na tako topao, jednostavan način prikazuje što su radili i čemu su se veselili naši stari. U filmu je na osobit način prikazan mir i radost u obitelji, osobito radost djece uoči Božića. To su dani kada se ima puno posla jer je potrebno sve oprati, počistiti, obaviti kolinje te pospremiti meso. A sve se radilo tako smireno. Na svakom koraku osjeća se ljubav. Nema užurbanosti, strke, stresa, galame. Svako zna svoj dio posla i obavlja ga s radošću, bez pogovora.

Ideja, inspiracija za ovaj film je djetinjstvo koje je gospođa Nada Jačmenica proživjela u roditeljskoj kući u Orehovici, malom pitomom zagorskom mjestu koje danas pripada Općini Bedekovčina. Bila je to ugledna katolička obitelj s dvanaestero djece. Vrijedna obitelj živjela je u lijepo uređenoj, prostranoj drvenoj kući, koja je danas stara preko 200 godina i još odolijeva zubu vremena. U ta teška ratna i poratna vremena, u obitelji s brojnom djecom nije bilo ničega u obilju, ali svega dovoljno, osobito mira i božjeg blagoslova te smijeha i radosti brojne dječice, na obiteljskim okupljanjima povodom značajnijih blagdana, posebice Božića.

Uoči Božića 2003.g. jedne božićne jaslice iz zbirke Nade Jačmenice predstavljale su Republiku Hrvatsku na Međunarodnoj izložbi božićnih jaslica “27 Mostra dei 100 presepi” u Rimu. Isto tako, druge jaslice bile su izložene na izložbi u Dijecezanskom (biskupskom) muzeju u Grazu i Veroni. Nije slučajnost da je upravo Etno-grupa “Zvirek” jedina grupa iz Hrvatske koja je do danas nastupala na otvaranju Međunarodne izložbe božićnih jaslica u Rimu. Ljubav prema starinama, osobito prema božićnim jaslicama, gospođa Nada Jačmenica nosi još iz najranijeg djetinjstva. Sjeća se kad ju je majka u najranijem djetinjstvu dovela u crkvu Svetog Ladislava u Orehovici. U nevinoj dječjoj mašti ona je lebdjela s anđelima iznad jaslica. Bio je to prvi susret sa božićnim jaslicama i taj osjećaj sreće tog trenutka pratio ju je kroz cijeli život.

slika4 Etno grupa “Zvirek” broji 20 članova registriranih za razne nastupe i pjevanje starih izvornih pjesama i običaja te prezentaciju života naših baka i djedova. Za neke veće nastupe kod kuće ili u inozemstvu ili televizijsko snimanje Etno-grupa “Zvirek” može okupiti prema potrebi i do 100 članova. slika5Uz brojna priznanja, među najznačajnije uspjehe u radu udruge ubraja se i to što je našu izložbu, zajedno sa svojim suradnicima posjetio, Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman i tom prigodom izrazio zadovoljstvo onim što je vidio. (1991. “Festival kajkavskih popevki” Krapina – izložba “Od konoplje do narodne nošnje” te 1992. “Jesenski međunarodni zagrebački velesajam” – izložba “Staro poljodjelstvo”). S oduševljenjem stalnu postavu pogledao i sadašnji Predsjednik RH g. Stjepan Mesić sa suprugom i suradnicima.

Priredila :

Đurđica Klanjčić,

pročelnica općine Sv. Križ Začretje

ZNAČAJNIJI CITATI IZ KNJIGE DOJMOVA
U KOJOJ SU UPISANI DOJMOVI BROJNIH POSJETITELJA IZLOŽBI
ETNO-GRUPE “ZVIREK”:

“Lijepo je vidjeti izložbu o tome kako je živio i radio čovjek u Hrvatskom zagorju pred još kojih desetak godina. Valja čuvati tradicije i u doba kad modernim prometnicama ulazimo u suvremenu europsku civilizaciju.”
dr. Franjo Tuđman, Predsjednik RH, 28. 01. 1991.

“Pravo veselje za oči i dušu, koliko u stvarima, još više u ljudima!”
Vlado Bičanić, pomoćnik ministra poljoprivrede u Vladi RH, 14. 04. 1996.

“Prigodom dijeljenja sakramenta svete Potvrde, posjetio sam izložbu “Tak su delali naši stari” i izložbu jaslica. Ova izložba nas podsjeća na prošlost, kada je svaki dom bio jedna “tvornica” ili kućna radinost i kada su svi ukućani doprinosili zajedništvu života. I ono bogatstvo koje im je život uskratio, nadomještali su ljubavlju i slogom….. Čestitam dragim ljudima koji žele prošlost sačuvati za sadašnjost i budućnost, da ne bude zaboravljena!”
Marko Culej, pomoćni biskup zagrebački, 26. 01. 1997.

“Prekrasna izložba! To bi trebao vidjeti svaki Hrvat. Čestitam organizatorima i želim mnogo daljnjih uspjeha.”
Stjepan Radić, potpredsjednik Hrvatskog Državnog Sabora, 13.09. 1997.

“Hvala vam na prekrasnom doživljaju i gostoprimstvu koje ste nam pružili, čuvajući našu kulturnu baštinu!”
Studenti II. godine etnografije Filozofskog fakulteta u Zagrebu, 29. 10. 1997.

“Oduševljeni smo očuvanjem tradicije i pažnjom koja je posvećena ovoj zbirci.”
Zajednica tekstilnih škola Hrvatske, 08. 11. 1997.

“Najljepše se zahvaljujemo i oduševljeni smo vašom zbirkom!”
Profesori Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, Zagreb

“Za svaku pohvalu je uloženi trud na održavanju ove lijepe zbirke.”
Studenti i nastavnici IV. godine Šumarskog fakulteta, Drvno-tehnološki odsjek, Dr. Vladimir Sertić, 21. 03. 1997.

“Mislim da je ovo prekrasna izložba. Tako nešto nisam vidio nikad do sad. Hrvati su zaista vrlo dragi ljudi.”
Ritje Duinevald, Holland

“Sjećanje na neke stvari nije obaveza, ali zaborav je sramota.”
Barun van Beer

“Osjetih u duši dah povijesti i davno nestalih običaja.”
Mr. Teklić Tihana, Osijek

“Hvala na lijepom prijemu i programu!”
HKUD “Gradec”, Vancouver, B.C. Canada

“Mnogo sam naučio promatrajući ove ručno rađene izloške. Također sam naučio da su Hrvati vrlo dragi i gostoljubivi ljudi. Mislim da su to ujedno i najbolje kvalitete svakog čovjeka.”
Charlie, Houston, U.S.A.

“Ovo je prva izložba na kojoj sam bio u mogućnosti isprobati eksponate. Prekrasno i poučno iskustvo. Hvala vam!”
San Francisco, U.S.A.

“Čuvajmo naše blago! Bez tradicije ne znamo tko smo i odakle smo”
Odjel za etnologiju, Zagreb

“Ovo je nešto dirljivo i mnogoznačno. Priziva sjećanja i emocije. Dio kulture i identiteta. Komplimenti sakupljačima i prezentatorima.”
Zagrebački velesajam.

Kristine Aldemir, Ohio State University, Cal. Ohio, U.S.A

Polakova Helena A IVAN
Tešedikova 75
84106 Bratislava, ČSSR

Kovacs Sandor es Csabi Tunde
Magyarokszag /HUNGARY/
Ujszasz 5052
Matyas U. 10
Columbia

Grupa Corale “Mariotti” – Parma (Italija)

“Very interesting and enjoyable.” (Pravi užitak i nešto vrlo zanimljivo)
Američki konzul u Zagrebu

“Indonežani cijene tradicionalnu kulturu koja još uvijek odolijeva modernom dobu.”
Dr. Bambang SS. Indonesia

“Sve se mijenja, ali dragi stari običaji ostaju uvijek tu! Izložba je veličanstvena.”
Carmen Smith

“S dušom načinjeno za dušu.”
“Prekrasna starina naših predaka. Sva ljubav utkana u nitima prediva. Zapis jednog vremena. Ponos naše kulture. Sve to trebamo njegovati i čuvati. Ljubav našeg srca je sve što je vrijedno.”

-slikarica i pjesnikinja Danica Vuketić
“Ako postoji raj na zemlji, onda je to tu!”
Sajam cvijeća u Zagrebu

“Nikad nisam vjerovala da čovjek koji je stvoren kao nesavršen može napraviti nešto tako lijepo, blizu savršenstvu. Drago mi je da ste se potrudili za ovakvu ljepotu i da znam da je čovječanstvo samo ne uništava.”
Sajam cvijeća , Zagreb