Udruga vinogradara i vinara Sveti Križ začretje

U samom srcu Hrvatskog Zagorja, na brežuljku, uz autocestu, na pola puta između Zagreba i Krapine, smjestilo
se mjesto staro preko 670 godina – Sveti Križ Začretje. Na pitomim brežuljcima naselja koja okružuju središte Općine Sv. Križ Začretje već stoljećima se uzgaja vinova loza, a vinogradarska tradicija utkana je u bogato kulturno nasljeđe, te je postala dijelom svakodnevice ovoga kraja.

Svaki pa i slučajni namjernik iz Svetog Križa Začretja ne može otići, a da sa sobom ne ponese osebujnost doživljaja koje pobuđuju mirisi i okusi vina svetokriških vinogradara i vinara. Posebnost doživljaja svakako će ostati zapamćena, ako se uz vrhunska vina na stolu našla domaća zagorska purica z mlinci, pečena guska ili raca, a pogotovo domaći zagorski štruklji pečeni u krušnoj peći.

Tu su nadaleko poznati vinogradari Petrovečki, Grozaj, PZ Začretje, Glumpak, Vukić, Merkaši, te mnogi drugi.Ovdje možete kušati najbolja zagorska bijela vina kontroliranog zemljopisnog podrijetla – Zeleni silvanac, Graševina, Sivi pinot, Bijeli pinot, Chardonay, Souvignon, Žuti muškat ali i kvalitetna crna vina Zweigelt, Crni pinot i Frankovku.

Udruga vinara i vinogradara Sveti Križ Začretje osnovana je 1999. godine, te je u svojem kratkom razdoblju djelovanja postigla zavidne rezultate. Osnovana s ciljem okupljanja i organiziranja članova radi unapređenja i razvoja vinogradarske djelatnosti obiteljskih gospodarstava, organiziranja stručnih predavanja, promociju i poticanje prodaje vlastitih proizvoda, velik dio navedenog uspješno i ostvaruje.

U svojem radu uspješno surađuje s brojnim stručnjacima, između ostalog iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Hrvatskim zavodom za poljoprivrednu savjetodavnu službu, Zavodom za vinarstvo i vinogradarstvo, Upravnim odjelom za gospodarstvo Krapinsko-zagorske županije, Županijskim odjelom HGK, te brojnim drugim institucijama.

Udruga danas broji 76 članova koji zajedno imaju zasađeno oko 100 ha vinograda. Kroz sve godine svojeg djelovanja Udruga sudjeluje na brojnim izložbama i ocjenjivanjima vina (“Vinovita” – Zagreb, “Vinarijada”, Sajam vina – Bedekovčina, Sajam vina – Sveti Ivan Zelina…), te iz godine u godinu ostvaruje bolje rezultate.

Članovi Udruge svjesni su kako zbog ograničenosti površina i ostalih čimbenika ne mogu konkurirati masovnoj robnoj proizvodnji vina, te su njihovi napori usmjereni uspostavi prodaje vina u vlastitom podrumu kroz kušaonice vina i vinotočja, zajedničku vinoteku, uz kvalitetnu tradicionalnu gastronomsku ponudu.

Na buteljama vina članova Udruge vinogradara i vinara Sveti Križ Začretje, pronaći ćete markicu s grbom Udruge i nazivom “Svetokriška vina”. S oznakom tržne marke vina, uz želju da postanu prepoznatljivi i konkurentniji na tržištu, vinari svojim kupcima i ljubiteljima svojih vina garantiraju kvalitetu i porijeklo svojih vina.

Želite li na jednom mjestu probati većinu kvalitetnih vina iz ponude članova Udruge, neizostavno morate posjetiti njihovu zajedničku izložbeno-prodajnu vinoteku u samom centru Sv. Križa Začretja.

Vinoteka “Kapljica” nalazi se u posebno uređenom podrumu veličine 140 kvadratnih metara sa svim potrebnim pratećim sadržajima, u rustikalnom stilu. Svi zainteresirani mogu ovdje kušati i iz bogate ponude vina odabrati sebi najdraže, upoznati se s vinogradarima i vinarima, putem letaka i brošura, te se zaputiti u obilazak njihovih vinograda i klijeti i posjetiti ih na njihovim vinotočjima.

Poštovani ljubitelji dobrog vina, prirodnih i kulturnih ljepota, dođite, prošećite pitomim brežuljcima Začretja o okolnih sela Kozjaka, Komora, Mirkovca, Pačetine, Ciglenice i drigih. Kušajte prirodnu domaću tradicijski pripremljenu hranu i okrijepite se najboljim zagorskim vinima – Svetokriškim vinima.

(tekst je preuzet iz letka Udruge vinara i vinogradara Sv. Križ Začretje)

Udruga vinara i vinogradara
Sveti Križ Začretje

Hrvatske kraljice Jelene 2
49227 Sveti Križ Začretje
tel: 049/227-764- Općina Sveti Križ Začretje
tel. 098/859-127 – predsjednik udruge Slavko Merkaš
e-mail: info@vinogradari-zacretje.hr
www.vinogradari-zacretje.hr