Započela Međunarodna NALAS konferencija u Svetom Križu Začretju

Danas je u Općini Sveti Križ Začretje započela s radom Međunarodna NALAS konferencija. Domaćin konferencije je pročelnik Marko Kos, koji predstavlja Hrvatsku u NALAS-u. U uvodnom dijelu gostima su zaželjeli dobrodošlicu načelnik općine gospodin Ivan Kranjčić, županica Krapinsko zagorske županije gospođa Sonja Borovčak, saborski zastupnik gospodin Željko Kolar i ispred udruge gradova gospodin Ivan Hanžek.

NALAS je mreža udruga lokalnih vlasti jugoistočne Europe. Mreža okuplja 15 udruga koje predstavljaju oko 9.000 lokalnih vlasti, što predstavlja više od 80 milijuna građana jugoistočnog dijela Europe. NALAS je formiran 2001. godine nakon prvog Foruma gradova i regija jugoistočne Europe (Skoplje, studeni 2000), u organizaciji Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Mreža je osnovana pod pokroviteljstvom Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu) i Vijeća Europe. Tijekom prvih godina, NALAS je funkcionirao kao neformalna organizacija s redovitim sastancima, seminarima i programa obuke. U srpnju 2005 NALAS je postao službeno registrirana udruga sa sjedištem u Strasbourgu.

U skladu s Akcijskim planom, NALAS tajništvo organizira radne snage na određenim temama važnim za lokalne vlasti u Jugoistočnoj Europi. NALAS se fokusira prvenstveno na analizu lokalnih financija, prostorno i urbano planiranje, gospodarenje otpadom, institucionalni razvoj , energetsku učinkovitost, u našem slučaju turizam. Zadatak radnih skupina je na svaku od tih tema razvijati različite projekte i konkretne aktivnosti. U svojim nastojanjima da se ojača lokalna samouprava u Jugoistočnoj Europi, dovodeći ih u sklad s europskim standardima, NALAS djeluje u skladu s načelima utvrđenim u Europskoj povelji o lokalnoj samoupravi a surađuje s nizom međunarodnih partnera i donatora. NALAS je usko povezan s Kongresom Vijeća Europe, ali asocijacija NALAS je također stekla status promatrača u Odboru regija (EU), i ima dobre radne odnose s FEDRE, LGI, Vijećem europskih općina i regija, Vijećem Europe – Centra izvrsnosti za reformu lokalne samouprave.