U dvorcu Sveti Križ Začretje otvorena je izložba slika Krešimira Nikšića

U utorak je u dvorcu Sveti Križ Začretje otvorena izložba slika pod nazivom INITIUM NOVUM, svjetski uglednog slikara Krešimira Nikšića. Prisutne je pozdravila i zahvalila im na dolasku vlasnica dvorca Mirna Flögel Mršić.

O samom autoru govorila je Marijana Horvatić, a o njegovim djelima Stanko Špoljarić. Krešimir Nikšić prisutan je na hrvatskoj likovnoj sceni četrdeset godina. Ovaj slikar neiscrpne energije slika i stvara djela formirajući cikluse toliko različite, a opet jedinstveno povezane. Inspiracija mu je urođena. Nikšić za njom ne traga, ne dodvorava joj se niti ju čeka. Ona naprosto kola njegovim bićem, takva nepresušna i neiscrpna kao da se svakim novim ciklusom obnavlja. Krešimir Nikšić iza sebe ima nebrojeno mnogo skupnih i samostalnih izložbi, tri likovne monografije i uza sve to kao da nije pokazao još niti sam sebi što je sve kadar uprizoriti kistom na platnu. Iz te njegove mantre samo katkad zadovoljnog umjetnika koji se zna diviti velikima i svakodnevno od njih uči, ali koji do najsitnijeg detalja kritički, ponekad grubo pristupa, prema njegovu mišljenju, “ovlaš” slikarstvu rađaju se novi početci. Nikšić ne bježi od novog. Novog u smislu publici prepoznatljivog rukopisa. On zapravo nikad neće pristati da mu se podmetne sintagma “nešto novo”. Jer sve je to on. Njegov prepoznatljiv potez, njegova likovna sugestivnost, nikšićevska igra bojama. INITIUM NOVUM znači i jest samo novi početak.

Za glazbeni dio na otvaranju izložbe pobrinuo se crkveni zbor „Ivan Bradica“, a izložbu je svečano otvorio načelnik općine Marko Kos. Načelnik je prigodnim poklonima zahvalio svima koji su pridonijeli da ova izložba dođe u Sveti Križ Začretje i na taj način obogati kulturnu ponudu mjesta. Posebno je zahvalio mons. Antunu Senteu koji je i ovaj puta bio veza između slikara i dvorca Sveti Križ Začretje.