Prvi glas Zagorja ove godine u potpuno drugačijem ambijentu

“Novo normalno” postavlja mnoge izazove u organizaciji bilo kojeg javnog okupljanja, pa tako i našeg Festivala. Željeli bismo u prvom redu iskreno zahvaliti svim potencijalnim pjevačima na iskazanom interesu za ovogodišnje audicije, no nismo ih održavali. One se obično održavaju početkom travnja, što ove godine, zbog opće blokade sustava, nije bilo moguće. Audicije ni neće biti priređivane, već smo se odlučili za drugačiji pristup gdje ćemo pozvati finaliste Festivala unatrag desetak godina koji će pomoći da održimo revijalnu večer u Dvoru Sveti Križ Začretje u subotu, 29.08.2020. s početkom u 20:00 sati uz TV prijenos i nekoliko online platformi.

 Ozbiljno se razmišljalo i o tome da se Festival uopće ni ne održi. S jedne je strane postoji snažna želja da se Festivalska tradicija ne prekine, a s druge postoje epidemiološke preporuke koje nikako ne dopuštaju organizaciju Festivala na kakav smo navikli. Izuzetno teško je bilo odlučiti kojim smjerom krenuti jer epidemiološke preporuke koje su na snazi predstavljaju ogroman organizacijski iskorak i strahovit rizik od možebitne pojave zaraze ukoliko se dopusti sudjelovanje publike i posjetitelja. To je rizik kojeg organizatori nisu bili spremni preuzeti.

Festivalski tjedan tako će ove godine biti zapravo tek festivalski vikend i trajat će četiri dana, od 27. do 30. kolovoza. Prvi dan, u četvrtak 27. kolovoza svirat će se u okviru Zagorje Blues i Etno Festivala. U petak će biti otvorena izložba “Hrvatski sveci i blaženici”. Subota je tradicionalno festivalski dan. Ove godine bit će to revijalna pjevačka večer u Dvorcu Sv, Križ Začretje uz televizijski i online prijenos. – Sam festival, odnosno pjevački dio, bit će organiziran i izveden u Dvorcu Sveti Križ Začretje. Nažalost, bez publike u dvorani, ali ćemo kamerama prenositi festival na nekoliko platformi tako da će ljubitelji Festivala ipak imati prilike vidjeti i čuti ovogodišnje nastupe. Što se tiče izložbe i ostala dva koncerta, striktno ćemo se držati uputa Stožera o dopuštenom broju posjetitelja pa ću događaju biti upriličeni uz minimalan broj posjetitelja – objasnio je Danijel Likar. Ove godine, dakle, pjevači se neće natjecati za titulu Prvog glasa Zagorja što znači da neće biti ni pobjednika, već će to biti revijalna večer uz provjerene izvođače u Dvorcu Sveti Križ Začretje. Program zadnjeg dana, nedjelje 30. kolovoza će se održati u crkvi Svetog Križa, a riječ je o koncertu iz ciklusa Heferer.

Ostanite doma i vidimo se!