13. susret gradova i općina prijatelja djece

U subotu, 8. lipnja 2019. godine, u prekrasnom Varaždinu održan je 13. susret gradova i općina koje nose status prijatelja djece. Teme ovogodišnjeg susreta bile su ekologija i održivi razvoj te gradovi kao pokretači razvoja. Susretu su prisustvovali učenici osmih razreda naše osnovne škole koji su ujedno i članovi Dječjeg općinskog vijeća općine Sveti Križ Začretje – Tara Petrovečki te Karlo Mohač uz pratnju Franje Kučka i Lucije Šćuric.

Sudionike su u zgradi varaždinskog HNK-a dočekivali volonteri Društava Naša djeca. Susret je otvoren uz prigodni program u kojem su nas pozdravili čelni ljudi grada i županije, predsjednica Saveza društava „Naša Djeca“ Hrvatske te ministrica obrazovanja. Pjesmom, plesom, recitacijama i tamburaškom glazbom završilo je svečano otvaranje susreta.

U nastavku programa, djeca su posjetila Entomološki muzej gdje su se upoznala sa svijetom kukaca, a uslijedile su raznovrsne radionice u samom centru baroknoga grada na temu ekologije i zdrave prehrane. Za to su vrijeme odrasli sudjelovali u panel diskusiji gdje su dječja općinska i gradska vijeća te dječji forumi predstavljali projekte kojima su se prethodnih godina bavili, a koji se tiču ekologije i održivog razvoja. Našu županiju predstavila je voditeljica Dječjeg općinskog vijeća Stubičke Toplice, Monika Barić, projektom „Topličke orhideje“.

Susret je završen zajedničkim ručkom u dvorištu gradske vijećnice, nakon čega smo se s puno lijepih dojmova i novih, ekoloških, ideja zaputili kućama.