Djeca uživala radeći Bodec – starinski broš

U Društvu “Naša djeca” Sveti Križ Začretje, u subotu, 7. prosinca 2019. održana je popularna radionica tradicijskih vještina, poznati “Kinč moje babice”. Bio je to 14. Kinč na koji su došla djeca iz osam DND-ova naše županije (Mače, Zabok, Zlatar Bistrica, Stubičke Toplice, Oroslavje, Kumrovec, Donja Stubica i Sv. Križ Začretje). Tridesetak djece i desetak voditeljica naučili su napraviti tradicijski broš Zagorja, takozvani bodec, koji je bio omiljen ženski ukras krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Djeca su uživala nižući sitne staklene perlice i tri su sata strpljivo domišljali svoje bodece. Pomagale su im demonstratorice, volonterke DND-a koje su na dvije prethodne radionice uz vodstvo gospođe Ane Čižmek naučile ovu vještinu. Slijedeći upute, djeca su polako kroz igru kreativno domislila svoje broševe. Naučili su gdje i kako se nosio taj ukras, tko ga je izrađivao te zašto su ga nazvali bodec. Oni spretniji stigli su uraditi i originalne narukvice od perlica.

Ponovo smo uspjeli približiti djeci baštinu te kroz igru i druženje, vježbajući finu motoriku, poučili smo ih baštini Zagorja koju nikako ne bismo smjeli zaboraviti.

Uz to, radionicu je popratila redakcija HRT-ove emisije Dobro jutro Hrvatska koji su snimili prilog o našoj radionici tradicijskih vještina.

Nevenka Sinković