Naj akcija “Stolčeki za učionicu na otvorenom”

Društvo „Naša djeca“ Sveti Križ Začretje i Koordinacijski odbor Općina prijatelj djece imali su i ove godine  ZANIMLJIVU „NAJ AKCIJU“.

 NAJ-AKCIJA se provodi pri Savezu Društava „Naša djeca“ Hrvatske. Od svakog se grada i općine koji imaju status Grad ili općine – prijatelji djece, očekuje da u okviru svoje ukupne planirane godišnje aktivnosti odabere, osmisli i provede novu aktivnost, koju u toj godini ocijeni najpotrebnijom i najkorisnijom za djecu. Takvu akciju prijavljuje Središnjem koordinacijskom odboru Gradovi i općine prijatelji djece za „Naj akciju“ godine.

Djeca, članovi Dječjeg općinskog vijeća iznijela su na sastanku s predsjednicom DND-a Nevenkom Sinković, pripremajući aktivnosti za Dječji tjedan, potrebu uređenja učionice na otvorenom i predložila da to bude ovogodišnja „NAJ AKCIJA“. 

Želja je bila da se parkić pri školi, koji ima dva drvena stola i klupe, proširi na neki način dodavanjem mjesta za sjedenje uz obvezni razmak.  Prostor se tako može pretvoriti u UČIONICU NA OTVORENOM koju za lijepog vremena mogu koristiti svi učenici škole, a PREPORUČA SE NASTAVU DRŽATI ŠTO VIŠE I VANI /EPIDEMIOLOŠKE MJERE/.

SVETOKRIŠKA ŠKOLA DO  SADA NIJE IMALA TAKAV PROSTOR PA JE TO NEŠTO NOVO, LIJEPO i SVIMA KORISNO.

Prijedlog je bio da se nabave čvrste, ali lako prenosive stolice. DJECA SU PREDLOŽILA DRVENE „STOLČEKE“ NA SKLAPANJE kako  bi ih  mogli lako nositi i pospremati. Općina je podržala ideju i pronašla majstora stolara koji je prema ideji učenika, članova Kluba mladih tehničara izradio drvene stolice. U akciji su sudjelovali svi učenici predmetne nastave koji su na satovima tehničke kulture vodootpornim bojama bojali „stolčeke“.  Svaki razredni odjel bojao je po dva „stolčeka“, jedan djevojčice a drugi dječaci. Izbor motiva bio je po želji djece i međusobnom dogovoru. Tako smo dobili 22 vesela „stolčeka“ koji se mogu koristiti za nastavu na otvorenom. Djeca su se veselila učionici na otvorenom koja je u petak, 23. 10. 2020. zahvaljujući lijepom, sunčanom danu i  proradila.

Naša ovogodišnja „Naj  akcija“ bit će u ovo vrijeme Corone korisna svim učenicima naše škole, a imamo ih 405. Učionica na otvorenom uvijek će se moći koristiti, a nastava u parkiću pri školi ili pod brezama, novi je način rada i izazov djeci i učiteljima. 

 NAŠU NAJ AKCIJU NAZVALI SMO: „STOLČEKI ZA UČIONICU NA OTVORENOM“