Dječji tjedan u Svetom Križu Začretju

U Svetom Križu Začretju od 03. do 08. listopada obilježen je Dječji tjedan pod motom Ljubav djeci prije svega. Obilježavanju Dječjeg tjedna najviše je pridonijelo Društvo „Naša djeca“ Sveti Križ Začretje koje je kroz cijeli tjedan održalo niz aktivnosti i radionica za djecu.  Dječji tjedan započeo je posjetom djece iz Dječjeg općinskog vijeća općinskom načelniku.  Djeca su tijekom posjeta iznijela prijedlog da se ovogodišnja „Naj akcija“ održi pod nazivom „Nek nam živnu igrališta“ o čemu su neposredno prije Dječjeg tjedna putem pisma-zamolbe  načelnika upoznali s prijedlogom cjelokupne akcije. Djeca su pregledala igralište u parku na Trgu hrvatske kraljice Jelene te igralište kod produženog boravka Osnovne škole Sveti Križ Začretje te su utvrdila da je potrgane sprave potrebno zamijeniti novima, a pojedine sprave obojati novim bojama da igrališta „živnu“. Općinski načelnik prihvatio je prijedlog djece te obećao radnu i financijsku podršku. Ujedno prvog dana dječjeg tjedna djeca su na Trgu hrvatske kraljice Jelene kod fontane ispisala poruke djeci: Ljubav djeci prije svega!. Slijedom inicijative za održavanje Naj akcije „Nek nam živnu igrališta“ drugog dana Dječjeg tjedna u utorak pristupilo se njezinom provođenju te su s igrališta na Trgu hrvatske kraljice Jelene maknute potrgane sprave za dječju igru i krenulo se s pripremnim radovima za postavljanje novih.  Djeca iz Dječjeg općinskog vijeća te djeca Osnovne škole Sveti Križ Začretje grupe „Mali tehničari“  okupili su se na spomenutim lokacijama i krenuli s bojanjem postojećih sprava. Bilo je tu puno rada, smjeha i simpatičnih situacija u kojima su djeca pokazala svoje vještine bojanja te općenito snalaženja u radnom okruženju. Djeca su nas svojom voljom i željom u provođenju ove akcije oduševila jer njihov stav dokazuje da je u današnje vrijeme itekako poželjno ustrajati u zacrtanim ciljevima, a radom provesti ideje u djelo. Akcija je održana uspješno, nove sprave su postavljene, postojeće su obojane čime su igrališta „živnula“, a broj djece koji se iz dana u dan viđa na istima dokaz su da su djeca dobro prepoznala potrebe najmlađih čime su se obogatili prostori za dječju igru i veselje. Osim putem zahvaljujemo se učenicima Osnovne škole i njihovim mentorima koji su se akciji odazvali.

Društvo Naša djeca tijekom ostalih dana u tjednu organizirao je i Dan igara u kojem su održane brojne Vesele igre spretnosti, Bajkaonice za velike i male te Likovne radionice pod nazivom „Uhvatimo jesen-vilu“. Predmetne aktivnosti uključivale su velik broj djece, a radost koja su u istima iskazivala znak su da je Dječji tjedan uspio svojim bogatim programom zadovoljiti dječje potrebe i želje. Za djecu je organizirana i kazališna predstava „Basne za nas danas“ u izvedbi kazališta „Prijatelj“ iz Zagreba.

Također, u  četvrtak je u Osnovnoj školi Sveti Križ Začretje održan Susret svih Dječjih načelnika i gradonačelnika Krapinsko-zagorske županije na temu Županijski dječji proračun. Sastanak je u prostorima Osnovne škole Sveti Križ Začretje zajedno sa županom Krapinsko-zagorske županije Željkom Kolarom vodio dječji načelnik Svetog Križa Začretja Gabrijel Piljek, a istom se odazvao veliki broj dječjih načelnika i gradonačelnika. Na sastanku je župan istaknuo kako je Krapinsko-zagorska županija prva županija u Hrvatskoj koja je uvela dječji proračun i participativni dječji proračun, koji je rezultirao brojnim realiziranim hvalevrijednim projektima najavio je raspisivanje Javnog poziva za participativni dječji proračun za 2023. godinu te izrazio želju da se razmijene mišljenja i čuju prijedlozi što županija u narednoj godini može učiniti  za poboljšanje potreba i prava djece. Na sastanku su dječji čelnici i dječje čelnice zagorskih općina i gradova informirali župana o provedenim aktivnostima u 2022. godini, međusobno su dogovarali aktivnosti za naredno razdoblje te županu postavljali pitanja o aktivnostima Županije, a  održana je i prigodna radionica. Veseli nas što se susret ovakve prirode ove godine održao upravo na području Općine Sveti Križ Začretje koja svoj status Općina Sveti Križ Začretje-prijatelj djece ponosno nosi od 2016. godine.

Nadalje u sklopu Dječjeg tjedna u petak je u Rijeci održan Susret gradova i općina-prijatelja djece. Na predmetnom susretu sudjelovala su djeca Dječjeg općinskog vijeća Općine Sveti Križ Začretje dječji načelnik Gabriel Piljek i njegova zamjenica Gita Dragčević uz pratnju ravnatelja Općinske knjižnice i čitaonice Sveti Križ Začretje Franje Kučka te pročelnice Jedinstvenog upravnog odjela općine Maje Jerneić Piljek. Susret gradova i općina-prijatelja djece godišnja je tematska manifestacija na kojoj se razmatraju različite teme i prezentiraju primjeri dobre prakse od interesa za djecu. Glavna tema 14. Susreta gradova i općina – prijatelja djece bila  je kultura slijedom čega se susret odvijao u ustanovama u kulturi, odnosno u Art kinu, Dječjoj kući, Muzeju moderne i suvremene umjetnosti Rijeka i Palači šećerane. Cilj održanih aktivnosti bila je prezentacija najvažnijih postignuća Grada Rijeke u području kulture za djecu te prenošenje tih znanja i iskustava zainteresiranim gradovima i općinama. Također djeca su sudjelovala u raznim aktivnostima koje je grad organizirao te u turističkom razgledavanju istog.

Igrama i aktivnostima prepun Dječji tjedan uz poruku svima „da za djecu srca uvijek ima“ i ove godine ostaje iza nas, no isti postavlja dobre temelje za naredne godine.